Vad är psykoterapi?

Det fanns en tid i mitt liv när jag inte visste mycket alls om psykoterapi. Jag visste förståss att man kunde gå i terapi dvs. gå och prata med någon och jag förstod att man kanske kunde bli hjälpt av det. Den här personen som man gick och pratade med kanske kunde tala om för en hur man skulle göra för att hantera sitt liv eller nått?

Jag förstod nog inte riktigt vad det skulle vara bra för om jag ska vara ärlig. Idag arbetar jag själv med psykoterapi och driver en mottagning här i Östersund. Om jag kunde prata med mitt 18-åriga jag och fick chansen att förklara vad psykoterapi var för något, hur skulle det då låta?

Jag tror jag skulle säga nått sånt här:
Om vi börjar med ordet psykoterapi. Terapi betyder helt enkelt behandling och det som kommer före terapi brukar beskriva metod eller inom vilket område terapin sker. Det finns flera exempel: massageterapi, samtalsterapi, fysioterapi och psykoterapi, för att nämna några. "Psyko" i ordet psykoterapi sytar till "psyket" eller "det psykologiska". "Psykologisk behandling" helt enkelt!

Man kan behandla många olika psykiska tillstånd med psykoterapi tex. depression, ångest, fobier, rädslor, relationsproblem, sorg, PTSD och mycket mer. Man kan också gå i terapi av helt andra anledningar. Ett par kan till exempel gå i parterapi för att man vill jobba på något som redan är bra och lära sig hur man bevarar det. Man kanske vill prata med någon helt enkelt för att man vill ha någon utanför familjen som man verkligen kan berätta allt för. Man kanske vill lära sig mer om vad som format en till den man är idag.

I Sverige har det här med att gå och prata med någon länge setts som något ovanligt, men om vi tittar i USA så har nästan alla någon "shrink" som dom går till. Inte för att de nödvändigtvis har problem. Vissa går i förebyggande syfte.

Det är kul att se att denna attityd börjar ta mer och mer fäste här i Sverige. Man ska inte behöva skämmas över att man går och pratar med någon.

Kommentera gärna: